Social media. We kunnen er tegenwoordig niet meer omheen. Niet als gebruiker en zeker niet als bedrijf. De verschillende social media kanalen zijn een kweekvijver van groei. Door social media te gebruiken, kunnen bedrijven niet alleen een brede groep potentiële klanten bereiken, maar ook de frequentie van interactie met content en advertenties verhogen. Maar waarom heb je daar eigenlijk een strategie voor nodig? En op welke manier kan een social media strategie je helpen bij het behalen van de groeidoelstellingen van jouw bedrijf?
Groeien door jouw aanwezigheid op de social media kanalen ?
Tegenwoordig weten we allemaal wel dat de doelgroep zich voornamelijk online bevindt. Onze socials vertegenwoordigen daarvan een flink percentage. Zoals bijvoorbeeld Facebook, Instagram of LinkedIn. Deze kanalen worden gebruikt voor zowel B2B als B2C.
Elk kanaal kent zijn eigen doelgroep. Om een goede social media strategie te kunnen ontwikkelen voor groei, moet je dus weten waar jouw doelgroep zich bevindt.
Het is ook belangrijk om te weten waarin je wilt groeien. Dit kan naamsbekendheid zijn, leadgeneratie of het uitbreiden van jouw netwerk. Wil je meer interactie met jouw doelgroep of meer verkeer om de omzet te laten groeien? Ook dat wordt opgenomen in de strategie. Het stellen van duidelijke doelen is essentieel om deze strategieën succesvol te maken.
Het creëren van waardevolle content die relevant is voor jouw doelgroep is cruciaal om deze interactie te stimuleren en je doelen te bereiken.
Op maat gemaakte groeistrategie voor social media marketing?
Als je precies weet hoe je wilt groeien, kun je social media marketing heel effectief inzetten en gebruiken. Bijvoorbeeld door de juiste doelgroep te targeten voor jouw campagnes. Dat kan op basis van diverse targets. Zoals demografische gegevens of interesses. Met een goede strategie wek je niet alleen de interesse, maar kun je ook de interactie aangaan. Dit levert je meer naamsbekendheid, websiteverkeer en omzet op. Doelen behaald!
Strategie laten maken en social media uitbesteden?
Je kunt natuurlijk ook een op maat gemaakt strategie laten maken en je social media activiteiten uit laten besteden. Optimaal Groeien is gespecialiseerd in het creëren van meer betrokkenheid, naamsbekendheid en klantloyaliteit via de socials. Natuurlijk gericht op het behalen van jouw groeidoelstellingen op basis van een maatwerk social media strategie.
Een professional kan je helpen bij het plannen en creëren van waardevolle content die aansluit bij de interesses van jouw doelgroep.
Wil jij optimaal inzetten op social media om jouw bedrijf of naamsbekendheid te laten groeien? Laat jouw social media marketing dan uitbesteden aan een echte professional. Optimaal Groeien vertelt je graag over de uitgebreide mogelijkheden.
Wat is een social media strategie?
Definitie en betekenis
- Een social media strategie is een strategische beschrijving van hoe je denkt jouw social media doelstellingen te kunnen behalen en welke inzet hiervoor nodig is.
- Het woord ‘strategie’ is een samenvoeging van de Griekse woorden stratos (leger) en agein (leidinggeven).
- Een goede social media strategie is toegespitst op de Return on Investment (ROI) en ingegeven door de algehele marketingstrategie van het bedrijf.
- Het maken van een social media strategie is werk voor professionals van een social media bureau.
- Een social media strategie omvat ook een contentstrategie, waarbij het plannen en creëren van waardevolle content centraal staat om de social media doelen te bereiken. Dit houdt in dat je vooraf bepaalt welk type content (zoals afbeeldingen of video’s) je gaat delen en hoe deze in een kalender kunnen worden gepland, inclusief belangrijke data en evenementen.
Waarom is een social media strategie nodig?
- Zonder een social media strategie van start gaan is vergelijkbaar met het beginnen van een bedrijf zonder businessplan.
- Een social media strategie is key om te voorkomen dat men influencers op Instagram inzet, terwijl de doelgroep zich voor 95% op LinkedIn bevindt.
- Een goede social media strategie is nodig om lopende campagnes te beoordelen of nieuwe ideeën aan te toetsen.
- Het is belangrijk om een social media strategie te maken voordat je de eerste stap in social media land zet.
Waarom een (herziening van je) social media strategie?
Doelgerichtheid
- Een social media strategie maakt het je gemakkelijker om de focus op je doelen te houden.
- Door het strategisch aan te pakken, wordt social onderdeel van die dagelijkse werkzaamheden en krijgt het de prioriteit die het verdient.
- Een strategie helpt je om je doelen te bereiken en om je social media activiteiten te laten aansluiten bij je doelen.
- Een strategie helpt je om je social media activiteiten te laten aansluiten bij je media strategie en om je doelen te bereiken.
- Maak een contentstrategie weet: bepaal welke soort content je wilt delen, zoals afbeeldingen of video's, en wat precies in die content moet worden opgenomen.
Efficiëntie
- Een strategie zorgt ervoor dat je je niet met randzaken bezighoudt.
- Je kunt al je werkzaamheden richten op specifieke doelen, publieksgroepen en kanalen.
- Een strategie helpt je om je euro’s en uren effectiever in te zetten.
- Een strategie helpt je om je social media activiteiten te laten aansluiten bij je doelen en om je doelen te bereiken.
Herkenbaarheid
- Wanneer je met een gedocumenteerde strategie werkt, weten mensen wat ze op jouw kanaal kunnen verwachten.
- Je posts zijn namelijk niet zomaar losse flodders, maar houden zich aan een, in je strategie vastgelegd, verhaal.
- Een strategie helpt je om je posts te laten aansluiten bij je doelen en om je social media activiteiten te laten aansluiten bij je doelen.
Meetbaarheid
Meetbaarheid is een essentieel onderdeel van een goede social media strategie. Het is belangrijk om te meten hoe succesvol je social media activiteiten zijn, zodat je kunt zien wat werkt en wat niet. Hier zijn enkele manieren om meetbaarheid in je social media strategie op te nemen:
- Stel KPI’s vast: Key Performance Indicators (KPI’s) zoals het aantal volgers, likes, shares en conversies geven je een duidelijk beeld van je prestaties. Deze meetpunten helpen je om de effectiviteit van je social media berichten te evalueren.
- Gebruik analysetools: Tools zoals Google Analytics zijn onmisbaar voor het meten van je websiteverkeer en conversies. Ze geven je inzicht in hoe bezoekers via sociale media op je website terechtkomen en welke acties ze daar ondernemen.
- Monitor engagement: Houd bij hoe vaak je social media berichten worden bekeken en gedeeld. Dit geeft je een idee van welke content aanslaat bij je doelgroep en welke niet.
- Analyseer en pas aan: Analyseer de resultaten van je social media campagnes regelmatig en pas je strategie aan op basis van deze informatie. Dit zorgt ervoor dat je social media activiteiten continu verbeteren en beter aansluiten bij je specifieke doelen.
Door meetbaarheid in je media strategie op te nemen, kun je gericht werken aan het optimaliseren van je social media strategie en het behalen van je doelstellingen.
Social media strategie onderdelen
Doelstellingen
Doelstellingen zijn de eerste stap naar een succesvolle social media strategie. Het is belangrijk om duidelijke, meetbare en haalbare doelstellingen vast te stellen, zodat je kunt zien wat je wilt bereiken met je social media activiteiten. Hier zijn enkele tips voor het opstellen van doelstellingen:
- Maak een lijst van je doelstellingen: Begin met het opschrijven van alle doelen die je wilt bereiken met je social media strategie. Dit kunnen doelen zijn zoals het vergroten van naamsbekendheid, het genereren van leads, of het verhogen van de betrokkenheid van je volgers.
- Prioriteer je doelen: Niet alle doelen zijn even belangrijk. Prioriteer je doelstellingen op basis van wat het meest cruciaal is voor de groei van je bedrijf.
- SMART-doelstellingen: Zorg ervoor dat je doelstellingen SMART zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Dit maakt het makkelijker om je voortgang te volgen en je successen te meten.
- Stel deadlines vast: Geef jezelf een tijdsframe om je doelstellingen te bereiken. Dit helpt je om gefocust en gemotiveerd te blijven.
- Maak een actieplan: Bepaal welke stappen je moet nemen om je doelstellingen te bereiken en pas je strategie aan op basis van de resultaten. Dit zorgt ervoor dat je social media activiteiten effectief en doelgericht zijn.
Door meetbaarheid en doelstellingen op te nemen in je social media strategie, kun je zien wat werkt en wat niet, en kun je je strategie aanpassen om je doelen te bereiken. Dit maakt je social media activiteiten niet alleen efficiënter, maar ook effectiever in het behalen van je specifieke doelen.
Doelgroep
- Je beschrijft wie je wilt gaan bereiken.
- Het publiek voor wie jij interessant en relevant kunt zijn, kent altijd grenzen.
- Een strategie helpt je om je doelgroep te bereiken en om je social media activiteiten te laten aansluiten bij je doelen.
Social media uitvoering
Nulmeting
- De nulmeting is belangrijk om te definiëren waar men nu staat en om toekomstige successen vast te kunnen stellen.
- Voor de nulmeting wordt gekeken naar de volgende parameters: [parameters]
Analyseer de doelgroep
- Om een effectieve social media strategie te schrijven, moet je weten wie je doelgroep is.
- Analyseer de demografische gegevens, interesses en het gedrag van de doelgroep.
- Zo weet je hoe je je doelgroep het beste kunt aanspreken en welke onderwerpen hen het meeste interesseren.
- Dit helpt je om een media strategie te creëren die aansluit bij je doelgroep.
Onderzoek de concurrentie
- Analyseer hoe je concurrenten communiceren met de doelgroep.
- Onderzoek de social media-kanalen van de concurrentie.
- Kijk naar hun contentstrategieën en analyseer de betrokkenheid van hun volgers.
- Hierdoor kun je inzicht krijgen in wat wel en niet werkt.
- Media kanalen kies hierna op basis van de voorkeuren van je doelgroep en de passendheid bij je doelstellingen.
Meet de resultaten
- Het is belangrijk om de resultaten van je social media strategie te meten en te analyseren.
- Bekijk welke posts het beste presteren.
- Pas de strategie aan op basis van deze informatie voor de beste resultaten!
- Door continue te blijven testen zal je strategie steeds beter af worden gestemd op jouw specifieke doelen en doelgroep.
Succes van je social media strategie bepalen
Typen campagnes en kanalen
- Als eerste kies je het kanaal dat het beste bij jouw campagne en doelgroep past.
- Vervolgens kies je je doelstelling.
- Wil je verkeer naar je website of juist betrokkenheid op de post genereren?
Leadgeneratie
- Vaak wordt gedacht dat social media vooral gepast is voor B2C-bedrijven.
- Echter is dat totaal niet het geval.
- Sinds de opkomst van leadgeneratie functionaliteit werken social media ook heel goed voor B2B-bedrijven.
Sequential Advertising
- Naast sequential advertising is het goed om te kijken naar advertenties op basis van gedrag.
- Deze zijn wat gemakkelijker in te zetten.
- Met deze advertenties ga je namelijk kijken naar bepaalde gebeurtenissen op de website of middels social media die een bezoeker kan doen en hier een vervolg aan geven.
Advertenties op basis van gedrag
- Deze advertenties zijn vooral belangrijk in het stukje personalisatie dat steeds belangrijker wordt online.
- Je gaat je doelgroep onderverdelen in kleinere doelgroepen en steeds relevantere content aanbieden.
Social media trends
Social flywheel voor jouw social media strategie
- Voor elke fase in de customer journey is er een social media kanaal te vinden dat hiervoor geschikt is.
- Het inzetten van social media kanalen is niet alleen verschillend per fase, maar ook verschillend voor B2B en B2C.
- De Social Flywheel bestaat uit drie fases: social listening, social influencing en social selling.
Social Influencing
- Bij social influencing focussen we ons op het verhogen van autoriteit.
- Je gaat je volgers en potentiële volgers inspireren met jouw content.
- Welke content dat wordt en wanneer je wat gaat verspreiden ga je ook in deze fase bepalen.
Social Selling
- De derde en laatste fase van het Social Flywheel is social selling.
- Dit is een fase die gefocust is op het vergaren van leads of het verkopen van producten.
- Uiteindelijk wil je namelijk de mensen die je hebt gesproken of geïnspireerd hebt in voorgaande fases over de streep trekken.
Hoe bepaal ik mijn social media strategie?
Concurrentieanalyse
- Wanneer je de SMART-doelstellingen duidelijk op papier hebt staan, is het tijd om na te denken over je social media strategie.
- Voordat je dit voor jezelf bepaalt is het verstandig om eerst een concurrentieanalyse uit te voeren.
- Kijk wat jouw concurrenten (en/of andere bedrijven) doen op social media.
Gewenste marktpositie bepalen
- Nu je weet wat je concurrenten op social media uitstralen, is het van belang om jouw eigen gewenste marktpositie te bepalen.
- Heb je deze al duidelijk? Mooi! Zo niet, dan help ik je hier een eindje mee op weg.
Social media content
- Op social media kun je met jouw doelgroep communiceren middels je social media content.
- Voor een succesvolle social media strategie is het belangrijk dat je verschillende zaken goed beheerst.
- Wil je uniek zijn en je onderscheiden van concurrenten? Wees dan anders en laat je creativiteit zien.
Welke sociale media kanalen moet ik inzetten?
Doelgroeponderzoek
- Een goede voorbereiding is het halve werk.
- Onderzoek waar jouw doelgroep te vinden is.
- Voer een doelgroeponderzoek uit om te weten welke social media kanalen jouw doelgroep gebruikt.
Kies de juiste kanalen
- Kies hierna de juiste social media-kanalen.
- Kijk naar welke kanalen de doelgroep gebruikt en welke het beste bij je doelstellingen passen.
- Dit helpt je om een effectieve social media strategie te creëren.
- Hierdoor kun je je doelgroep beter bereiken.
Samengevat stappenplan
Overzicht van de stappen voor een succesvolle media strategie
- Samengevat kun je het stappenplan voor jouw social media strategie als volgt zien:some text
- Social listening
- Social influencing
- Social selling
- Leadgeneratie
- Sequential advertising
- Advertenties op basis van gedrag